Prietenul discret din prima linie: complexul de vitamine. Am testat complexele de la Grenade si SiS

Prietenul discret din prima linie: complexul de vitamine. Am testat complexele de la Grenade si SiS

In ultimul articol, am vorbit pe larg despre ce suplimente folosesc in programul de antrenamente si de curse, pentru a relua putin, este vorba despre un complex de creatina Grenade, beta-alanina SiS, inainte si dupa antrenament, in functie de faza in care ma aflu, geluri si tablete isotonice SiS in timpul antrenamentelor si curselor, iar dupa acestea recovery SiS REGO. Trebuie sa spun ca in aceasta perioada, am beneficiat si de alte cateva produse, care de regula se afla mai putin in lumina reflectoarelor, dar sunt acolo in fundal si sunt la fel de importante.

Primul dintre acestea este reprezentat de un complex de vitamine, iar aici m-am bucurat de posibilitatea de a alege intre doua branduri, Grenade si SiS. Acum, formatia mea intelectuala ma obliga sa aduc in discutie definirea termenului de „vitamina”, stiut fiind faptul ca aceste „vitamine” se gasesc oriunde in natura vie sau moarta, inclusiv pe ultimele rafturi dinaintea randului de casierii de la supermarket, la preturi de doar cativa lei si, stiuta fiind apetenta semenilor mei pentru acestea sau, dupa caz, atitudinea ostila fata de vitaminele care tot ce fac e sa iti produca un pipi scump. Nu mai departe decat de Wikepedia, gasim urmatoarea definitie a vitaminelor: „substante chimice organice necesare in cantitati mici (de unde denumirea de micronutrienti) pentru ca organismul sa fie sanatos. Majoritatea vitaminelor nu pot fi sintetizate de catre organism, deci ele trebuie obtinute din alimentatie.”.

Toate bune si frumoase, mai ales ca din cate stiu cerealele acelea din ambalaje colorate in care mai poti gasi si cate o figurina la o adica sunt tratate de oamenii cei grijulii din industria alimentara cu un adaos de vitamine, dar stati asa… daca faci mult sport, oare pe langa o cantitate mai mare de macronutrienti, nu ai nevoie si de mai multi micronutrienti? Nici nu mai vorbesc aici posibilitatea de a depasi numarul de calorii, chiar si acel numar mai mare, alocat de regula sportivilor, doar de dragul de a atinge pragul de vitamine. De aceea, un complex de vitamine este prima linie de „raspuns” si de „aparare” folosita de catre sportivi, suplimentul de baza, mai important decat suplimentele pentru masa musculara, bauturile de refacere, pre-workout-uri care te transforma in bestie, etc., pentru ca, nu-i asa, inainte de a creste muschii, trebuie sa te asiguri ca ai un organism sanatos si functional care chiar sa fie in masura sa isi „cultive” muschii. Nu mai stiu unde am citit, dar o persoana cu multa experienta in industria fitness-ului spunea ca daca ai bani de un singur supliment, ei bine, acel supliment trebuie sa fie reprezentat de vitamine.

Acum, chiar ar fi lipsit de haz sa ma apuc sa reiau informatiile despre vitaminele Grenade pe care le poti gasi deja aici, pe site-ul wwwhighenergy.ro. Trebuie insa neaparat sa spun ca sunt in asentimentul lor cand citesc ca „orice producator poate crea un supliment obisnuit pe baza de multivitamine si minerale, cu doze decente din toti micronutrientii de baza, de care corpul are nevoie,”.

E ca si cum tu si cu mine, cu un capital oarecare si cu bune cunostinte de marketing ne-am apuca de construit biciclete cu componente luate din China sau am lansa pe piata o marca de tablete. Poate ca o sa mearga, poate nu, de aceea exista Iphone si Nokia dar si o miriada de alte marci de telefoane. Ce face ca Grenade sa fie un supliment premium este faptul ca britanicii folosesc extracte din diverse plante cu o buna reputatie in cultura populara, descrise drept “superalimente” de la afine, coacaze si mure la alge, ca au adaugat acizi grasi esentiali Omega 3, in forme usor utilizabile, deci nu mai e nevoie sa-i procuri separate, plus o cultura specifica de microorganisme intalnite in flora intestinala, pentru care regula spune ca e bine sa bei iaurt pentru a o intretine si nu mai uitam sa bem iaurt. Desigur, toate acestea nu incapeau intr-o singura capsula, asa ca avem de luat cate patru: complexul de multivitamine si minerale, complexul anti-oxidant, complexul acizi grasi si complexul Bifidex™.

Pretul nu este chiar mic, 240 de lei, dar un “ration pack” acopera necesarul pe o luna de zile, ceea ce inseamna ca iti poti proteja sanatatea cu 8 lei pe zi, iar a propos de bani, preturi si alegeri, am inteles ca un pachet de tigari a ajuns sa coste 16 lei. Am mai incercat insa si o alta varianta, SiS Performance Multivitamin, 60 de capsule care iti ajung pentru tot atatea zile, pentru 120 de lei – se recomanda o capsula pe zi, gandite special pentru nevoile atletilor de anduranta, la care am adaugat insa si SiS Super Strength Omega 3, 120 de capsule a 2 grame de ulei de peste per portie. De mentionat ca fiind vorba de o singura pastila “specializata” si neinclusa intr-un complex, dozele de acid eicosapentaenoic (EPA) si de acidul docosahexaenoic (DHA) sunt duble fata de Grenade, fiind vorba despre 1000 mg si respectiv 500 mg. Aici sunt nevoit sa reiau niste informatii oferite de HighEnergy, intrucat nu m-am nascut invatat: “atat EPA cat si DHA reprezinta scheletul de dezvoltare si construire a celulelor imune, actioneaza ca mediatori inflamatori si sustin sanatatea cardiovasculara.” Asadar, bagi pedala tare, tare, imunitatea scade, te imbolavesti, o gripa, o raceala, cazi la pat, nu te mai poti antrena cel putin cateva zile, nici nu merg atat de departe incat sa spun ca iti strici programul de antrenament, caci bine ar fi sa avem cat mai multi tabelele acelea ce se intind pe luni de zile, a la Training Peaks, dar, iti iesi din ritm si e la fel de neplacut.

Iar a propos de imbolnaviri, aruncand o privire retrospectiva asupra sezonului meu din martie incoace, adica tocmai de cand suplimentez cu SiS si Grenade, din fericire, nu am avut parte de asa ceva. Chiar si in saptamana de cantonament in Grecia, cand am facut o saptamana doar urcari, am putut duce o raceala cauzata de o eroare in echipare – vreme doar in aparenta calda, pe picioare o saptamana, “eliminand-o” la intoarcerea acasa.  In felul meu discret, consider ca am avut un sezon foarte bun,  in care am misunat intre Chisinau, Salonic, Volos, Zalau, Oradea si Targu Mures, o activitate ce implica destula uzura, reusind doua locuri intai in categoria de varsta la sosea, din care una la proba de contratimp a Road Grand Tour Salaj. Desigur, nu am cum sa spun ca am luat vitaminele Grenade si SiS si m-am simtit un Superman, dar pot sa certific ca in zilele in care nu le-am mai luat au aparut… poftele! Adica, stii senzatia aceea ca ti-e pofta de ceva nedefinit, poate o ciocolata, poate o bere, poate sa iti umpli stomacul pana la refuz si apoi sa mai un desert, acel “craving” cum se spune in engleza, de care cam uitasem ca exista.

Sotia mea, nutritionist sportiv, spune ca acesta e tocmai semnul ca iti lipsesc nutrienti… Ei bine, in cautarile mele prin frigider, m-am oprit la un borcan de maioneza prin care am dat cu lingura, dupa care am fost atent sa nu mai raman fara vitamine. Si, cum se spune ca organismul stie sa iti transmita singur ce ii place, cateodata de ne e pofta de ciuperci, cateodata de ciocolata neagra, la cele 12-14 ore de antrenament pe bicicleta pe care le am saptamanal, daca imi e sa spun un nume intre “Grenade” si “SiS”, ceva ma indeamna sa spun SiS.

Sursa foto – highenergy.ro / scienceinsport.com