Program MTB Skills and Boot Camp
Vineri: intalnirea la Campulung Muscel, cazare, pranz… De obicei se mai ridica niste sprancene, cand propun sa servim un pranz usor, dar sunt convins ca nimeni nu va fi dezamagit, macar de distanta pedalata in weekend-ul care ne asteapta.
Urmeaza un work-shop, in care abordam notiuni de baza privind setarea bicicletei, echiparea corespunzatoare pentru tura, ce merita sa schimbam la biciclete si ce nu, iar apoi incalecam in sei si incepem usor-usor sa acumulam kilometri si diferenta de nivel. Fiecare cursant(a) va fi instruit(a) asupra urmatoarelor notiuni:
– postura corecta, proprioceptie si respiratie in timpul rularii;
– pozitionare defensiva in cazul unui start aglomerat;
– utilizarea corecta a rapoartelor bicicletei, in functie de teren si viteza de deplasare;
– abordarea unei urcări mai lungi, tactica, estimare si control al efortului;
– imbunatatirea pozitiei pe bicicleta, a echilibrului, proprioceptiei si mobilitatii pe bicicleta;
– pozitia de atac, coborarea centrului de greutate si controlul acestuia;
– analiza si imbunatatirea tehnicii de franare;
– sesizarea si controlul in cazul pierderii aderentei rotii fata;
– tehnica abordare viraje;
– switch-backs si conectare privire – trasa – mobilitate trunchi;
În funcție de timpul rămas, urmează o incursiune pe un drum forestier, cu peisaje pitoresti, in care ne vom concentra pe:
– citirea terenului, adoptarea celor mai rapide si mai economice linii;
– introducerea pomparii – utilizarea suspensiilor bicicletei si a corpului pentru a mula bicicleta pe teren, păstrând viteza;
– conectarea diferitelor tehnici in scopul parcurgerii fluide si economice a unui segment de traseu, de exemplu: accelerare – pozitie de atac – pompare.
Revenire la cazarea in Leresti, sesiune de stretching, curatarea bicicletelor – la pensiune exista furtun, perii si produse de intretinere, cina in Campulung Muscel, program liber.
Sambata: daca majoritatea exercitiilor din ziua precedenta sunt executate pe asfalt/beton, cu jaloane, ne mutam in off-road si ne concentram pe dezvoltarea/rafinarea abilitatilor castigate. Pentru aceasta ne vom ocupa, in cadrul unei ture de aproximativ 30 de km cu aproximativ 700 metri de diferenta de nivel cu:
– imbunatatirea tehnicii pe viraje, prin diverse exercitii distractive;
– consolidarea pomparii, de la situatii simplu la situatii complexe;
– abordarea unei cote de nivel, controlul de finete al bicicletei, cum ne repliem intr-o situatie pe care simtim ca nu o mai controlam, cum simtim ca nu mai controlam bicicleta, cum manevram bicicleta in situatii delicate;
– -abordarea unei urcari mai lungi si solicitante;
-abordarea unei coborari tehnice ce include sectiuni mai usoare cu bolovani, radacini, rigola;
– o sectiune pur forestiera in care se va arata abordarea fluenta a traseului, punandu-se impreuna toate abilitatile castigate anterior;
Duminica:
Pe langa o “etapa de legatura” prin frumoasele sate din jurul Campulungului, ce poate include in functie de conditiile meteo si traversari printr-un parau – perfecte in zile calde de vara, urmeaza o incursiune pe Ciocanu, urmand sa exersam:
– notiuni de baza despre manual, dropuri si bunny-hop, de ce sa le faci, de ce sa nu le faci, cum sa alegi varianta corecta, viraje de 180 º pe carari inguse (switchbacks), urcari si coborari mai pretentioase. Tocmai pentru ca nu sunt un sportiv innascut, consider ca am gasit o cale usor de inteles de catre oricine de a ajunge sa “dea bunny hop”, trebuind la randul meu sa exersez, sa analizez si sa inteleg pasii de urmat. Experienta din fitness si Postural Alignment imi permite sa inteleg si sa ma concentrez pe cateva aspecte care le pot scapa celor care vin strict din mountainbiking si pe care nu le vei gasi intr-un tutorial de pe YouTube.
In functie de nivelul cursantilor, se pot face doua grupuri, unul urmand a cobori pe un drum forestier, celalalt pe trailurile de pe Ciocanu, lungi, complexe si intortocheate, posibilitatile fiind aproape nelimitate. Pentru cei indragostiti de tehnica enduro avem variate, Dragos Mitroi cunoaste fiecare metru al cararilor si, daca ne-ai demonstrat ca detii tehnica, iti poate arata sau te poate ghida intr-o sesiune de coborare tehnica. Nu in ultimul rand, totul se intampla cu peisaje superbe in fundal.
Ce mai poti invata in tabara:
- cum sa te incalzesti prin stretching dinamic, pregatindu-ti treptat corpul pentru efort inainte competitiei;
- cum sa folosesti un foam roller pentru masaj muscular profund dupa antrenament;
- exercitii de echilibru si de stabilizare a trunchiului, rutine de stretching;
- notiuni de baza privind antrenamentul sportiv, cum sa iti construiesti un program de antrenament si nutritie sportiva;
- curs de mecanica basic, cu Dragos Mitroi, editor in chief Freerider.ro
De mare succes pana acum a fost si invioarea, primul lucru cu care incepem ziua! Experienta de antrenor Postural Alignment imi permite sa ma concentrez pe postura fiecarui participant, aratandu-i ce are de facut pentru a se pozitiona si a respira mai bine pe bicicleta.
Totodata, la inviorare, iti voi arata cateva exercitii de mobilitate, importante in contextul in care ciclismul este un sport ce restrictioneaza miscarea articulatiilor, acest lucru putand avea efecte nedorita pe termen lung, in special in conditiile unui job sedentar.
In tabara sunt primite doar bicicletele MTB, nu trekking, spun asta pentru ca au mai fost tentative. Vom pune accent pe tehnica si nu pe viteza, pentru ca viteza vine in timp cu experienta.
Vom aduna, in functie de conditiile meteo aproximativ 100 de kilometri, cu o diferenta de nivel de aproximativ 2500 metri in cele trei zile de tabara.
“Echilibrata” este conceptul pe care doresc sa il folosesc ca raspuns la intrebarea “cat de greu va fi tabara”, aceasta insemnand ca grupul, nu mai mare de opt persoane, va ajunge la un numitor comun, in ceea ce priveste ritmul de abordare al traseului, fiecare fiind insa liber sau libera sa abordeze si zone mai dificile, intrucat terenul ofera multe variante.
Atentie, incepator, nu inseamna ca acum te-ai urcat pe bicicleta ci faptul ca ai mai fost pe trasee off-road sau la curse mai usoare. Oricum, inainte de tabara, discut cu fiecare persoana inscrisa pentru a ne lamuri ce experienta are si ce asteptari poate sa aibe de la tabara.
Termeni si conditii: Avansul nu este returnabil dar, dacă există locuri disponibile, te poţi transfera la una dintre taberele viitoare! Dacă sunt anunţate condiţii meteorologice nefavorabile, echipa MTB Skills and Boot Camp va fi la Câmpulung Muscel, gata să desfăşoare tabara, dar dacă tu consideri că nu te vei simţi confortabil pe ploaie sau sub ameninţarea ploii, se va returna 50% din avans sau există din nou opţiunea să vii la una dintre taberele următoare!
Dacă tabăra nu se poate organiza din motive ce ţin de organizator, desigur, avansul se returnează integral. Avansul este valabil pentru anul in care a fost achitat. Cazarea cursantilor/cursantelor se face exclusiv la pensiunea Casa Biciclistilor.
Iată şi câteva păreri ale celor care au participat în la MTB Skills and Boot Camp:
“Pot spune că a fost un weekend perfect, petrecut în natură alături de oameni de calitate cu care am împărtășit aceeași pasiune.
Sper doar să nu fi fost ultima data când ne întâlnim în această formulă. Impresia mea după tabăra de mountain bike de la Câmpulung Muscel este una foarte bună, expresia weekend perfect de mai sus fiind pe deplin adevărată.
Consider că sfaturile și tehnicile învățate mă vor ajută mult pe viitor, rămâne doar să mai exersez la fiecare ieșire. Este fascinant cum câteva sfaturi și observații pertinente pot avea un impact major în stilul și în siguranță datului pe bicicletă.
Încă din timpul taberei când exersăm toate tehnicile explicate cât și în timpul coborârilor am simțit un progres uriaș, o siguranță și o încredere sporită în toate situațiile întâlnite pe traseu. Organizarea a fost de asemenea exemplară, atât durata cât și configurația traseelor a fost perfectă. Cât despre locație nu mai e nimic de zis, zona este absolut superbă. Aș vrea să îți mulțumesc pentru răbdarea și implicarea de care ai dat dovadă pe parcursul celor 3 zile, ești foarte bun în ceea ce faci, un adevărat profesionist. Mulțumim!” –Mihai Soare, Constanţa
“Am fost plăcut impresionant încă de la telefon de când am vorbit prima oară. Sincer, mă așteptam să fie o conversație gen – Da, avem locuri disponibile, asta e contul în care să depuneți avansul – Chiar plecasem de la muncă atunci când te-am sunat și a trebuit să trag pe dreapta ca să pot să mă concentrez la discuție :)) (asta e… dacă bărbații nu pot să facă mai multe lucruri deodată).
A contat mult interesul acordat de la telefon și de fapt prima impresie pe care ți-o faci despre cum o să decurgă tabăra. Deja eram foarte entuziasmat și începusem să-ți fac “reclamă” numai în urma conversației.
Apoi totul până în prima zi a taberei a decurs cum ar trebui: mailuri cu detalii cat mai amănunțite despre locație și ce o să se întâmple în cele 3 zile. Despre tabăra…ce pot să zic…si dacă nu ne explicai nimic și doar ne plimbam tot ar fi fost 3 zile extraordinare cu oameni nemaipomeniti..
“Eu personal am învățat lucruri noi, mi-am confirmat anumite credințe și am primit exact ceea ce mă așteptam de la această tabăra. Eu cred că ai reușit să ne treci prin toate situațiile pe care le-am putea întâlni într-un traseu de XC și ne-ai ghidat pe porțiunile mai dificile cu explicații și demonstrații practice.
Așa că idee ar fi bine să scurtezi cat poți timpul de explicații înaintea unei coborâri abrupte mai ales pe marginea prăpastiei acolo ca îți cam taie din elan – ride or die :))) asta așa că o glumă. Ți-am zis că eu venisem să învăț în mod special bunny-hop și manual și chiar dacă știam teoria nu îmi ieșea deloc până atunci când am început să “prind” mișcarea. M-a ajutat foarte mult ” relieful” ales. Acum exersez pe toate speed-bump-urile din oraș.” – Marius Roşu, Bucureşti
“În primul rand, cel mai important lucru asimilat in tabara de mountain bike se leaga de ambitie si de motivare.In conditii normale, nu as fi facut pe bicleta urcarile aleea, mai ales Ciocanu. In egala masura, m-as fi gandit de doua ori, inainte sa ma arunc “in cap”, in coborarile alea foarte tehnice din pădure, deci am punctat bine şi la tehnica si modul de abordare al traseului. Nu în ultimul rand, am cunoscut oameni faini” – Valentin Grigore, Bucureşti.