MTB Skills and Boot Camp Base Level

MTB Skills and Boot Camp Base Level

„Să pedalăm corect”, „Conectează-te mai bine cu bicicleta!”, „Îmbunătățește-ți echilibrul”!

Toate acestea sunt niște sfinte sloganuri din seria limbajului așa numit de lemn, pe care dacă nu le-am putut evita, am încercat mereu măcar să le explic temeinic.

Pentru că organizarea unei tabere de MTB este o sabie cu două tăișuri. Pe de o parte, nu este atât de greu să atragi cursante și cursanți, dar la finalul taberei, vine și momentul în care toată lumea trage linie și se pune întrebarea.

A meritat sau nu a meritat? Momentul scadenței, pentru tine, cel care a pus oamenii pe drum. Mi-am „îmbunătățit” relația cu MTB-ul sau tot lemn/varză/bâtă am rămas?

Să înțelegem mai întâi, temeinic, ce are de făcut corpul nostru, apoi să aplicăm pe bicicletă!

La urma – urmei, este normal să fii sceptic atunci când te gândești la participarea la o tabără de MTB. Ai învățat singur(ă) să mergi pe MTB și întotdeauna s-au găsit binevoitori, care să îți spună să muți fundul pe roata spate la coborâri sau să mai lași din frâne și atunci totul se rezolvă.

Ba am văzut și o opinie, pe pagina de Facebook a unui coleg de breaslă, potrivit căreia treaba asta cu „lucrăm la echilibru” este o vrăjeală ieftină, pentru că dacă știi să mergi pe bicicletă, oricum ai echilibru, deci rezultă că nu ai ce îmbunătăți și gata!

Chiar am stat să mă gândesc dacă nu cumva chiar așa și este, și mi-au venit în minte cel puțin două situații în care ar da bine să ai un echilibru puțin „tunat”: un șleau care te surprinde atunci când ai viteză sau un podeț de lemn, „aruncat” peste un șanț.

Aici, plasamentul bazinului este bun, însă, problema pe care am corectat-o a fost legata de rotirea către interior a genunchilor și tendința de a „agăța” astfel șaua. Foarte riscant, pentru că astfel, preiei, fără a putea amortiza, toate denivelările de pe coborâre. Dacă nici nu pompezi, sau te vei chinui, la viteze mici sau riști să, ai ghicit, pierzi acel „echilibru”!

Sau, dacă echilibrul acesta e atât de bun, atunci de ce vedem doamne aproape plângând pe coborârea de la Trofeul Muscelului sau domni împingând MTB-ul atunci când traseul mai trece și printr-un șant sau descălecând la un cot abrupt de urcare, de câțiva metri?

Nu e o critică, o spun doar că e păcat și că răpește din farmecul mountainbiking-ului.

Bun, atunci, hai să vedem care ar fi niște acțiuni tipice pentru cele/cei fără experiență prea mare pe MTB și cum facem să le depășim.

În primul rând, postura pe bicicletă. O postură tipică ar fi: tălpi poziționate cu vârfurile către exterior, eventual plasarea mijlocului boltei plantare pe pedale, trunchi colapsat, umeri intra-rotiți, greutate sprijinită în ghidon.

Nu doar că îți va fi mai greu să controlezi bicicleta, dar te vei putea trezi și cu dureri de articulații, la palme și genunchi.

Despre cum să adopți o postură corectă pe bicicleta ta MTB am făcut chiar un video, pe care îl poți viziona mai jos .

Desigur, în taberele de MTB avem și exerciții pentru acest scop și nu puține.

Obiceiul de a nu schimba rapoartele de viteză, de a pedala la o cadență prea mică. Corelat cu postura, acesta face ca bicicleta să te „zgălțâie” la trecerile peste denivelări.

Plus, la o cadență joasă, în special atunci când a trebuit să încetinești din cauza traseului, bicicleta este mult mai dificil de controlat.

Ce e de făcut? Exersăm atât pedalatul la cadență mică, cât și la cadență ridicată, pentru a observa tiparul de postură și de acțiune musculară, cum aplicăm cuplul în pedale, apoi ne antrenăm pe un circuit care presupune schimbări rapide de rapoarte.

O bicicletă se controlează mai ușor decât credem. Pedale, șa, apoi ghidon. La început. Diferențele sunt subtile, iar cu timpul ajungem să construim o nouă armonie și un stil propriu din manipularea celor cinci puncte de contact ale bicicletei.

De regulă, din ce am observat în cei peste 10 ani de curse MTB și în cele 10 sezoane de tabere MTB, că atunci când ești la început în acest sport, ai tendința de a supracontrola bicicleta din ghidon.

De fapt, experiența te va învăța că mai mult contează triunghiul șa – pedale. Bicicleta poate merge și singură și își va menține singură echilibrul, încearcă doar să mergi fără mâini și vei vedea că poți schimba direcția doar din bazin.

Mâinile și trunchiul au rolul lor, desigur, însă mai mult conectează, în majoritatea cazurilor.

Am vorbit de privire, vom exersa cât de importantă este anticiparea și utilizarea ei. Atunci când ești la început pe MTB, tendița este să te uiți în roata față. Și vrem ca la MTB Skills and Boot Camp să te dezobișnuim de asta!

Una dintre cele dintâi coborări de la MTB SKills and Boot Camp, Base Level: așadar, greutatea în pedale, uită-te acolo unde vrei să ajungi și cu siguranța nu vrei să ajungi în roată și ai încredere în tine. Zâmbește! Aici, riderița din imagine primește și indicația de a flexa coatele și nu genunchii, pentru a se poziționa mai bine pe bicicletă!

Deja dacă pleci din această tabără de mtb controlând bicicleta din bazin și picioare și uitându-te acolo unde trebuie, adică în traseu, anticipând o linie sau o trasă, te vei simți mult mai în largul tău pe MTB.

Dar, mai este de discutat. Tot atunci când ești la început pe MTB, tendința este să stai în șa și să rămâi acolo, orice s-ar întâmpla.

Vrem să te dezvățăm și de acest obicei, și să te obișnuiești să folosești tot spațiul din jurul șeii și al ghidonului, elegant și pretențios numit cockpit.

Deși pare mai stresant la început, vei vedea că mobilitatea pe bicicletă te va ajuta să abordezi trasee din ce în ce mai complicate.

Ah, virajele! Avem o porție copioasă de coaching pe viraje în taberele MTB Base Level și Level 1! După cum observați, deși aici riderul ia un viraj strâns de stânga, ghidonul este foarte puțin bracat spre această direcție. Dacă ar fi să rezumăm ce se greșește la început pe bicicletă și în unele cazuri nu se corectează niciodată este lipsa încărcării pedalelor în viraj, lipsa inițierii în mod unitar din corp a virajului și utilizarea excesivă a bracării ghidonului. Astfel, atunci când trebuie să eviți de urgență un obstacol, mai degrabă vei destabiliza bicicleta, manevrând ghidonul în planul frontal al corpului și nu în cel frontal. Am văzut cu ochii mei un „near crash” astfel, din păcate…

Iar aici, ai nevoie de poziția de atac, pe care o explicăm și în videoul de mai jos.

Nu noi i-am pus acest nume, mai pretențios la prima vedere, dar vei observa, exersând și primind feedback, că astfel, bicicleta devine mult mai stabilă.

Iarăși, numeroși rideri și riderițe, au aplicat cu succes noile deprinderi motrice – pentru că despre aceasta este vorba, dobândite în tabăra noastră de MTB, pe coborâre.

Și am ales, în ultima zi de tabără, o coborâre lungă, cu un nivel potrivit de dificultate, pentru ca tu să ai timp să înțelegi și să integrezi poziția în memoria ta procedurală.

Vom fi foarte atenți, pentru ca tu să nu faci o eroare tipică și anume, coborârea centrului de greutate exclusiv din genunchi, care te-ar împinge prea în față spre ghidon.

Aceasta este o poziție ce poate fi precară și care a stat la baza multor căzături pe coborâri.

A propos de căzături, lipsa deprinderii de evaluare și control a vitezi poate face un începător/o începătoare să frâneze mânuind prea brusc manetele – avem exerciții și pentru găsirea punctului optim de frânare – și eventual, folosind prea mult spatele.

„Teama” de a folosi frâna față – care te pune în cap, dar în realitate, frâna principală a bicicletei, corelată cu deraparea roții spate, este din nou, din păcate rețeta pentru o căzătură.

Într-un viraj, nu trebuie să ne uităm acolo unde vrea să meargă bicicleta, ci acolo unde vrem noi ca ea să ajungă. În acest caz, după câteva ture, problema s-a rezolvat și cursanta MTB Skills and Boot Camp a putut aborda cu încedere și deci și mai rapid, această turnantă din pumptrack-ul Casei Freerider. Complet refăcut pentru sezonul de tabere 2022!

Vom analiza care este tehnica de frânare a fiecărui cursant/fiecărei cursante în parte și, desigur, vom aplica acele corecții necesare, pentru ca frânarea să se facă cât mai sigur și mai eficient.

Și tot nu am terminat. O lecție de pump-track îți va schimba percepția despre bicicletă!

O luăm de la zero dacă e nevoie, explicăm ce trebuie să faci cu roata față, cu roata spate, cum coordonezi , unde privești șamd.

Îți garantăm că va fi foarte interesant și educativ să simți cum forga centrifugă te împinge către dreapta, iar tu privești concentrat peste umărul stâng.

Te întrebi unde am învățat atâtea detalii? Experiența de ani buni de antrenor de fitness și defacilitator în sistemul național Postural Alignment ne-a învățat cum să privim corpul uman aflat în mișcare și ce indicații să dăm, pentru ca mișcarea să se desfășoare mai fluid!

Iată și datele la care în sezonul 2023 poți să pui în practică toate cele descrise aici și încă pe atât, la taberele MTB SKills and Boot Camp Base Level:

  • 5-7 mai
  • 28-30 iulie
  • 29 septembrie – 1 octombrie

Costul unei tabere, cu două nopți de cazare și mic dejun inclus este de 1090 de lei.

Pentru detalii și înscrieri – coach@marcsandu.ro, 0745083191.

Din motive de coeziune a grupului și calitate a actului didactic, numărul de locuri este limitat la 10.