Petrece finalul de sezon la MTB Skills and Boot Camp, pe 22-24 octombrie, Câmpulung Muscel!

Petrece finalul de sezon la MTB Skills and Boot Camp, pe 22-24 octombrie, Câmpulung Muscel!

Lansat în 2014, proiectul MTB Skills and Boot Camp a continuat în acest sezon cu șapte tabere pentru adulți, împărțite pe trei niveluri. “Base Level” este o introducere în disciplina MTB, adresându-se celor care își doresc să petreacă un weekend la munte și să se întoarcă acasă cu deprinderi corecte de control al bicicletei.

Aceasta înseamnă să încarce centrul de greutate al acesteia, indiferent de înclinația terenului pe care se rulează, în aceeași dinamică cu cea a bicicletei, acțiune realizată inclusiv prin controlul suspensiilor și al inerției ansamblului rider/bicicletă.

Ne mai interesează să observi și să anticipezi terenul, să controlezi bicicleta pe frânare și pe viraje fiind capabil(ă) să te deplasezi în mod fluid si să te oprești oricând în siguranță.

Volumul de kilometri parcurs de cursanți/cursante, cu feedback constant din partea instructorului asigură progresul de la ipostaza de “plimbăreț” prin parc, la cea de “pilot” pe un drum forestier suficient de încărcat cu denivelări, șleauri, rigole, pietre.

Incepem usor la Base Camp, Acest teren de fotbal este un spatiu linistit si sigur, in care putem exersa incarcarea pedalelor/descarcarea seii si cum ar trebui sa se simta bicicleta sub tine atunci cand treci peste un teren mai tehnic.

Pasul următor este Level 1, o tabără care te pregătește pentru rigorile concursurilor MTB sau ale unei ture montane “cu de toate”. Și în România, clasicele maratoane, includ la tura lunga sau la cea medie, pasaje din ce în ce mai tehnice sau chiar trailuri de enduro.

Iată trei exemple: Triada MTB Avrig,  BikeXpert Alpine Challenge Pucioasa sau Bacău XC Maraton. Fiecare a avut părți de traseu care cer fluiditate, o bună dinamică a ansamblului rider/bicicletă, capacitate de control și adaptare din partea celui sau celei care se află în șa.

Desigur, aceste secțiuni pot fi parcurse și “la pas”, cu mențiunea că scade viteza, dar și factorul “fun”, apărând și riscul unei nedorite căzături.

Pentru a nu complica și lungi lucrurile, obiectivul MTB Skills and Boot Camp Level 1 este ca în ziua III să abordezi cu încredere un trail – Ciocanu’ ne oferă suficiente variante, după ce te-ai pregătit în prealabil în ziua II pe un traseu tipic de maraton, cu ateliere de pompare, abordare a virajelor, transferuri de inerție a bicicletei pe secțiuni tip rollercoaster.

Prima zi include un parcurs de acomodare pe un drum forestier și ateliere cu jaloane, pentru a înțelege și exersa ceva ce, din dorința de a ne da cât mai mult, e posibil să mai trecem cu vederea: dinamica posturii pe MTB.

Acest sant “prietenos”, peste care trecem la Level 1, implica de fapt aceeasi dinamica pe care corpul si bicicleta noastra trebuie sa le posede si la trecerea peste obstacole semnificativ mai mari.

Manual, wheelie și bunny-hop: putem spune că acestea formează o “sfântă treime” a ciclistului amator. Le abordăm și pe acestea.

Vom analiza și diseca fiecare tehnică în parte, prezentându-ți etapele de învățare și, cel mai important, ceea ce ne diferențiază de alte abordări, cum să îți controlezi mai întâi corpul, pentru a controla bicicleta, cum să diagnostichezi și să înțelegi un platou în procesul de învățare și desigur, cum să îl depășești.

Practic, tabăra îți oferă un set de proceduri clare din care vei putea alege atunci când te afli în teren sau când vrei să exersezi una din tehnicile menționate mai sus.

Pentru cei care sunt capabili să pedaleze până la înălțimi de peste 2.000 de metri și să mai și coboare de acolo 😀 , avem și Level 2, o tabără care respectă toate rigorile unui stage race.

Recapitulând, anul acesta ne-am bucurat să primim o sumedenie de rideri și riderițe, de toate tipologiile: amatori de experiențe noi, persoane îndrăgostite de natură, dar și raceri pur sânge, enduriști, sau rideri veniți cu biciclete electrice.

Ne-am bucurat atunci când am văzut că Raluca și Dragoș, un cuplu care a venit la Level 2, au terminat împreună tura lungă de la Pucioasa, când am văzut cum Ana Maria și Sorin, progresează de la Base Level la Level 1 și trec în viteză peste un covor de rădăcini, când i-am văzut pe urcându-se podium pe Diana și Bogdan la Câmpina MTB, după ce au făcut un Base Level sau atunci când Oana și Dragoș au făcut același lucru la Hernecova MTB Challenge.

Sau atunci când un cursant mai vechi, Martin, m-a oprit la Pucioasa, să îmi spună că acum poate aborda turele lungi pentru că a participat la MTB Skills and Boot Camp.

Sau atunci când Mihai, un cursant care a fost și la Level 1 și Level 2 și s-a antrenat consistent timp de ani de zile, a scos un timp grozav tot la Pucioasa, clasându-se în fața celui care scrie aceste rânduri. Iar lista ar putea continua.

Pedale incarcate, pozitie de atac, trasa citita si aleasa din timp si astfel trecem si peste aceste radacini, pregatiti pentru ceea ce ne va oferi in continuare cararea.

Iată și niște detalii logistice referitoare la înscrierea la MTB Skills and Boot Camp, 22-24 octombrie

Ce include pachetul?

Pentru 790 de lei primești coaching timp de trei zile, feedback consistent și personalizat, întrucât grupul de cursanți este format din doar nouă persoane, cazare, mic dejun și acces la toate facilitățile Casei Freerider: pump track, bike-wash, Wi-Fi, parcare și, în caz că apare o problemă mecanică, la un atelier complet utilat cu scule.

Masa de prânz se servește pe traseu, “din rucsac” – vom fi încântați să te sfătuim ce să iei cu tine, iar masa de seara la restaurant sau în regim catering.

Data și ora la care va trebui să fii prezent la Casa Freerider pentru a începe activitățile taberei: 22.10.2021, 12:00. În fiecare zi se vor parcurge 30-40 km, cu aproximativ 600 metri de diferență de nivel, în funcție de starea vremii și a traseelor.

Atât sâmbătă cât și duminică, ziua va începe la Casa Freerider cu câte o sesiune de mobilitate, iar la finalul fiecărei zile se execută o rutină de stretching.

Sâmbătă vei beneficia de un atelier de mecanică alături Dragoș Mitroi, editor in chief www.freerider.ro, în care vei găsi răspuns și la toate întrebările tale în ceea ce privește partea de întreținere și reparare a bicicletei tale.

Ce mai trebuie să știu?

Numărul de locuri disponibile este limitat la nouă, acestea fiind rezervate doar adulților. Orașul Câmpulung Muscel este ușor accesibil din București, drumul durând sub trei ore.

Înscrierile se fac pe mail, la adresa coach@marcsandu.ro, iar pentru orice întrebări sau nelămuriri poți apela 0745.083.191

La Level 2 este cu sudoare si cu strans din dinti, dar ajungem in astfel de peisaje. Si aici, conteaza sa stii cum sa te pozitionezi pe bicicleta!
…dupa si mai multa urcare ajungem destul de aproape de plafonul noros, iar peisajul se deschide vast…
apoi urmeaza vreo 20 de kilometri de coborare, iar aceasta este una din sectiunile mai usoare, unde am putut sa ne oprim sa tragem o poza…