Despre apa, pur si simplu: am devenit ambasador Bucovina!
Filmuletul meu cu exercitiul “Stability Arc” a fost – pare-se – cea mai virala productie de pana acum si a atras atentia celor de la Rio Bucovina, care m-au invitat la dansii la o discutie despre… apa. Si am am aflat unele lucruri pe care le stiam, altele pe care nu…
In ce ma priveste, mereu m-am “confruntat” cu aceasta “problema” a apei: ba, inainte de a merge la sala pentru indoor cycling trebuia sa fac oprire pentru a cumpara in ultimul moment cate un PET de apa, ba inainte de curse, de antrenamente, pentru ca si bautura isotonica tot cu apa ti-o prepari. Si oricum, isotonice folosesc aproape exclusiv doar la curse. Vestea buna a fost ca staff-ul Bucovina mi-a propus sa fac parte din programul “Ambasadorii Bucovina”, un proiect dedicat antrenorilor din Romania. Pentru un an de zile urmeaza sa primesc cam cata apa poate bea un om zilnic (vedeti mai jos), plus apa pentru riderii cu care lucrez la RAMS 21 Power Gym, la Race Pack si in cadrul MTB Skills and Boot Camp, cu posibilitate de suplimentare, dupa cerere. Deja, la prima editie din acest an a MTB Skills and Boot Camp, s-a baut multa apa Bucovina, asa ca urmeaza o noua tura pana la sediu, sa refac rezervele. Mult mai bine decat sa car apa de la alimentara de la colt… 🙂
Desigur nu asta este insa principalul motiv pentru care am intrat in programul “Ambasadorii Bucovina”. Iata cateva lucruri interesante despre apa in general si despre apa Bucovina in particular:
– o treime din izvoarele Europei se gasesc in Romania, iar o treime din izvoarele Romaniei se afla in zona Bucovina. Izvoarele apei naturale minerale Bucovina sunt situate in zona Vatra Dornei, intr-o rezervatie naturala, la peste 1.000 de metri altitudine, izolata total de activitatile umane si industriale;
– originea subterana asigura stabilitatea, temperatura si continutul echilibrat si constant de saruri minerale, indiferent de conditiile climaterice de la suprafata, protejand apa de toate riscurile de poluare;
– Rio Bucovina este prima companie din Romania care a adoptat pentru apa minerala naturala plata Bucovina standardul european 29/25 ce asigura un consum redus de material plastic in procesul de productie;
Iata trei motive pentru care merita sa consumi apa minerala plata Bucovina:
1. Reziduu sec 180ºC – 74 mg/l – cel mai mic dintre toate apele din Romania;
2. Ph optim consumului permanent 7.05
3. Are continut echilibrat de minerale
Importanta apei in alimentatie
Apa reprezinta 75% din masa corporala a unui sugar, 60% din cea a unui adult si 50% a unui varstnic. In difeite procente, ea se regaseste in structura tuturor partilor componenente ale organismului:
Sange – 83%
Muschi – 80%
Par – 70%
Piele – 65%
Oase – 20%
Un om poate sa supravietuiasca fara hrana in jur de 30 de zile, dar in lipsa apei viata ii este pusa in pericol in doar trei zile!
Reinnoirea apei in corpul uman se face intr-un ritm de 10 – 15% pe zi la copil si de 3-6% pe zi la adult. Aceasta inseamna ca in circa 4-5 saptamani, 60% din corpul nostrum se schimba in totalitate!
Necesarul de apa zilnic este de aproximativ 2.5 litri de apa. Din acest necesar, 1 litru provine din mancare, restul de 1.5 litri revenind bauturilor – apa, ceai, suc, etc. Acesta este motivul pentru care cele mai utilizate volume pentru ambalarea apelor minerale sunt sticlele din PET de 1.5 litri. O singura astfel de butelie asigura necesarul zilnic de apa pentru o persoana.
In cazul apelor minerale naturale, rolul benefic asupra organismului este amplificat pe de o parte de continutul acestora in saruri minerale, iar pe de alta parte de puritatea lro originala, caracterizata prin lipsa totala a contaminantilor de origine antropica.
Sursa: Ghidul Apelor Minerale Naturale, Adrian Feru
Si de abia acum am descoperit reclama cu shaolin-ul ajuns pe plaiuri romanesti. Poate seaman si eu putin cu el, cu exercitiul meu de la sala: