De ce o începătoare/ un începător poate să facă progrese reale la MTB Skills and Boot “Base” Camp, pe 2-4 iulie la Câmpulung Muscel

De ce o începătoare/ un începător poate să facă progrese reale la MTB Skills and Boot “Base” Camp, pe 2-4 iulie la Câmpulung Muscel

Din 2014 am lucrat pe coaching MTB într-o proporție covârșitoare cu adulți și putem afirma că ne-am făcut o imagine despre cerințele, nevoile și  “erorile de execuție” ale acestei categorii, pentru ca ei să se bucure în pace de plăcerile unei ture MTB. Iar o tură MTB este cu atât mai plină de satisfacții când ea se întâmplă în habitatul natural al acestor biciclete: muntele! Pentru aceasta, anul trecut am creat MTB Skills and Boot “Base Camp”, ca o variantă mai “light” a MTB Skills and Boot Camp Level 1, atât din punct de vedere al deprinderilor tehnice care se exersează cât și ca solicitare fizică. Practic, această tabără se adresează tuturor celor care și-au achiziționat (cu mult entuziasm, cu siguranță), o bicicletă de munte, însă au apucat să o folosească doar prin parcuri sau prin oraș.

Dacă te regăsești în această situație, timp de trei zile te poți imersa în atmosfera MTB, alături de rideri cu zece ani de experiență și, cel mai important, pe trasee care se pot scurta sau lungi, în funcție de cum te simți pe bicicletă și de cât dorești să explorezi, întrucât se pot crea două mini-grupuri. Din kilometru în kilometru, pedalând prin sate și peisaje pitorești, vom descoperi , înțelege și fixa ABC-ul mersului pe bicicletă și cine dorește se poate pregăti pentru aventuri mai solicitante așa cum este Level 1.

Pregătirea de antrenor personal specializat în postură a lui Marc Sandu îi permite să abordeze cu tact și în regresii abordabile orice neajuns în controlul bicicletei, de la dificultăți în a încăleca pe șa, în a opri în siguranță, posturi defectuoase în rulaj care pot produce dureri articulare și obosi pe cel sau cea din șa, diverse temeri în teren, etc. “Stând ani buni într-o bulă a curselor de MTB, șosea sau ciclocross, sunt de acord că pretențiile tehnice ale celor de aici sunt mari și o bună dinamică a ansamblului sportiv-bicicletă este considerată de la sine înțeleasă dar cred că racerii tind să uite că marea masă a celor care practică ciclismul de plăcere nu se simt deloc în largul lor nici chiar pe un drum forestier să spunem, poziționându-se rigid, cu un centru de greutate înalt, omițând să anticipeze și să fluidizeze parcursul lor”, spune Marc.

“Chiar la ultima ediție a tabere de MTB, cei din mai, am lucrat cu o doamnă cu un foarte bun nivel de fitness, obținut prin participarea entuziastă la ore de spinning, care avea însă probleme în parcurge un drum de macadam, oprirea și repornirea fiind un stress. În acest caz, trebuie să facem un pas înapoi, să coborâm de pe bicicletă, să înțelegem și să exersăm ce anume trebuie să facă corpul și segmentele sale și de abia apoi să revenim pe bicicletă.”, spun cei din echipa MTB Skills and Boot Camp. Apoi, se poate întâmpla ca pe fondul unei lipse de experiență să apară tentația participării la un concurs de MTB, pe premisele că e vorba de tura scurtă, nivel hobby – așadar nimic prea complicat pentru cineva care știe să meargă pe bicicletă, dar chiar și așa pot exista suficiente situații în traseu care să cauzeze o nedorită căzătură sau prea deasa asumare a posturii de excursionist(ă) pe lângă bicicletă.

Spicuim din experiență: acrosaje între concurenți, mers pe lângă bicicletă în condiții de cărare în cotă de nivel, poziționare cu centru de greutate prea sus și deplasat spre fața bicicletei pe coborâri, poziție rigidă, cu sezutul și încheieturile palmelor “plantate” în șa și manșoane, pierderi de viteză și obosire prematură din cauza lipsei pompării în teren denivelat, utilizarea excesivă a frânei spate, tendița de a supracontrola bicicleta din ghidon atunci când trebuie efectuată de urgență o manevră de evitare, abordare prea în forță a urcărilor, blocarea suspensiilor pe urcări tehnice, renunțarea timpurie pe pasaje mai abrupte de urcare și un minus în gestionarea resurselor fizice și a poziționării pentru a continua urcarea pe bicicletă. Însumate, toate aceste aspecte reduc din resursele fizice și mentale în timpul unei ture sau al unui concurs, scad factorul distracție și te pot pune în pericol.

Putem spune că în taberele de MTB “Base Camp” și Level 1 se iau contramăsuri și se fixează deprinderi, pentru ca viitoarele ieșiri pe bicicletă să fie mai fluide, mai distractive și mai sigure. În cele trei zile, în funcție de condițiile meteo și de participanți/participante se pot parcurge până la 100 de kilometri, fără pasaje agresive ca înclinare sau solicitări tehnice, iar exercițiile  abordate asigură fixarea elementelor tehnice și stabilirea unor repere clare și ușor de reținut.

Din motive de coeziune a grupului și de eficiență a actului didactic, numărul  de locuri este limitat la opt, din care 3 sunt deja rezervate. Prețul pentru experiența MTB de trei zile, cu cazare, coaching, mic dejun și medalie de participare incluse este de doar 790 de lei. Pentru înscrieri și mai multe detalii, coach@msarcsandu.ro, 0745.083.191.