Review mănuși Castelli CW 6.1: de neînlocuit!

Review mănuși Castelli CW 6.1: de neînlocuit!

De ce aș purta o pereche de mănuși de ciclocross atunci când ies cu bicicleta de enduro?

Și de ce am căutat să port o a doua pereche, aproape identică, atunci când prima pereche s-a uzat? Dar, despre ce mănuși este vorba? Despre una pereche de mănuși Castelli CW 6.1. Care înlocuiesc cu succes modelul CW 6.0. De acord, sună ca un sistem de operare numele mănușilor, dar cam ăsta e singurul cusur pe care îl poți găsi…

Mănușile Castelli CW 6.0 la final de carieră. Din partea mea au nota 10!

Prin 2019 cumpăram o pereche de mănuși de ciclocross Castelli CW 6.0 de la Moș Ion Roată. Cunoșteam deja calitatea echipamentelor Castelli. Mai scumpe decât altele, dar în mod justificat. Am folosit la Haute Route Pirinei o pereche de pantaloni  tip bib short de la Castelli și o jachetă Castelli Perfetto, pe care m-am putut baza prin lungile pasuri montane, acolo unde vremea poate rapid să îți facă surprize.

Apoi, în toamna lui 2019 am participat la Cupa Cyclocross Nation și am putut să mă bazez pe aceste mănuși. Consider că, și dacă nu îți permiți echipament de ciclism de top, tot merită să alegi o pereche de mănuși de calitate cât mai înaltă. Pentru că îți dau un feeling bun. Pentru că sunt 50% din contactul tău cu bicicleta, iar la asta nu vrei să te zgârcești.

Castelli CW 6.1

De-a lungul a 12 sezoane de ciclism, am avut, evident, o lungă serie de mănuși, dintre care nu puține au avut o carieră efemeră. Culmea, inclusiv de la firme cu pretenții. Fie s-au descusut, s-au fărmițat, s-au tocit, fie le-am pierdut, și asta mai degrabă din pricina faptului că nu aveam nici o motivație să am grijă de ele. Deci, faptul că am folosit această pereche de de mănuși de ciclocross de la Castelli pentru trei sezoane și unul extra – voi explica de ce mă exprim așa – spune totul despre cât de mult le prețuiam.

Crezi că vei avea probleme de aderență? Cu siguranță, nu!

Ok, acum să spun și de! Pentru că vin turnate pe palme. Pentru că îmi dădeau un sentiment de concentrare, de race is on, pentru că cei de la Castelli nu s-au zgârcit cu inserțiile de grip din palmă și pentru că acestea s-au păstrat până la retragerea mănușilor din „serviciul activ”. Pentru că aderența oferită fie la ghidonul de ciclocross, fie la manșoanele de MTB este excepțională, inclusiv în condiții de umezeală. Apoi, cel mai important, la cele câteva trânte în care au venit în contact cu asfalt sau cu un hard pack de bike park, zona palmelor a rezistat fără probleme.

Prețul care l-am plătit pentru asta a fost o transpirație mai ridicată a palmelor în zilele de vară, întrucât aceste mănuși, fiind gândite pentru ciclocross, se potrivesc din punct de vedere al regimului termic, pentru primăvară – toamnă. Sau, dacă nu vrei să le folosești la ciclocross, după cum spune și producătorul, o poți face atunci când o pereche de mănuși de iarnă este prea mult. Dar, fiind obișnuit și că mănușile de motocicletă, am preferat să plătesc acest preț, pentru siguranța pe care mi-o oferă mănușile.

Cusăturile sunt … ca pe vremurile bune!

De fapt, chiar mi-am cumpărat o pereche de mănuși off-road, după ce am căutat mai multe zile, într-o stațiune de munte, într-o altă țară, prin mai multe magazine specializate. Fiind vară, august, sezon de reduceri, găseam doar modele subțiri, care nu m-au convins. Până la urmă, am ales perechea cea mai solidă fără a fi deloc convins. A doua zi, a fost suficient să pun o mână jos pe trail și materialul de pe palmă s-a tăiat. A propos, îmi aduc aminte când am căzut din manual pe asfalt, m-am frecat bine pe asfalt cu mănușile, sincer nici nu mă așteptam să scape intacte palma, dar pielea a rezistat, fără aproape nici o urmă.

Ei, de aceea, nu am avut nici o urmă de regret atunci când am rătăcit pe undeva mănușile „specializate” pentru MTB Gravity și am mai „tras” câteva luni de bătrânele mănuși Castelli. Într-adevăr, zona degetului arătător, supusă unui stres mecanic, pentru că stă tot timpul pe maneta de frână s-a destrămat, dar în afară de faptul că s-au decolorat și că inserțiie de grip s-au mai rărit, după patru sezoane de uz intens, acestea au rezistat cu brio.

Nu văd ce pretenții mai poți avea în aceste condiții. Până la urmă ajungi să îți dorești ceva nou și am găsit această pereche de mănuși CW 6.1 Cross, tot la Moș Ion Roată.

Sper că și aceste mănuși, ca și modelul anterior, vor trece prin acest ciclu de murdărie și spălare la mașină de zeci și zeci de ori…

Aceste mănuși sunt preferate de riderii de la Red Hook Criterium și pot spune că îi înțeleg. Ai nevoie de precizie atunci când „pilotezi” o bicicletă fixă, iar dacă ajungi să cazi pe asfalt, vrei niște mănuși solide. Până acum am folosit mănușile în tura de pe Iezer, la MTB Skills and Boot Camp Level 2 și la tabără de enduro, organizată de Freerider.ro.

Chiar dacă am prins zile caniculare și în fișa tehnică mănușile sunt recomandate pentru temperaturi între 10 și 18 grade, ce spuneți de… 30 grade Celsius? Adevărat, în acest condiții scoteam mănușile în momentele de pauză, dar pe trail, clar, uitam de ele. Am putut testa și materialul de partea superioară a palmei, trecând accidental prin crengi cu ditamai spinii, au rămas două mici puncte în care materialul s-a descusut, dar fără ca „buba” să se întindă… În afară de aceste semne de „bună purtare”, structural mănușile nu au pățit nimic.

Am fost intrigat în primele zeci de minute în care am folosit aceste mănuși. Contactul cu manșoanele Nukeproof Sam Hill Series mi s-a părut inițial destul de insipid, dar am avut răbdare și încredere. Probabil trebuie să se rodeze, mi-am spus, ca o pereche de plăcuțe de frâne și exact așa s-a și întâmplat. Mănușile par să se lipească de manșoane de atunci.

Apreciez și zona de neopren de pe încheietură, care nu doar că face ca închiderea mănușii să se simtă trainică ci, atunci când plouă, mai reduce din disconfort, păstrând această zona caldă și relativ uscată. Apoi, închiderea cu velcro se face și ea foarte solid și spre deosebire de alte mănuși pe care le-am avut, rămâne fixă.

La final, câteva detalii tehnice.

Greutatea este de 57 de grame, clar, mănușile nu sunt printre cele mai ușoare, dar am tot explicat cum vreau să simt că am ceva solid în palme și nu o bucată de pânză. Ca și alte modele de mănuși Castelli și acestea integrează sistemul CDS – Castelli Damping System, menit să protejeze nervul median. Elemente de protecție și spumă absorbantă sunt plasate „strategic” în palmă pentru a atenua vibrațiile și a oferi confort și control.Adică, tocmai lucrurile care m-au determinat să scriu acest review.