Stiinta din spatele gelurilor izotonice Science in Sport

Stiinta din spatele gelurilor izotonice Science in Sport

Mai intai de toate daca nu ai incercat inca gelurile SiS sau daca vrei sa incerci si alte arome din bogata paleta oferita de High Energy Romania, foloseste codul nostru – radusandu15 – pentru a obtine o reducere de 15%. Reducerea este valabila si pentru orice alt produs din magazinul online de suplimente sportive de calitate cu conditia ca acesta sa nu fie deja la reducere.

Este timpul pentru un nou gel! Descopera si tu de ce gelurile izotonice de la Science in Sport difera fata de gelurile competitoare si cum reusesc acestea sa iti sustina performantele sportive printr-o abordare de top.

In primul rand, de ce sa alegi gelurile izotonice Science in Sport?

Ei bine, motivele sunt unele intemeiate si foarte clare pentru sportivii care au ales deja sa le includa in antrenamentele si competitiile lor. Mai exact, printre beneficiile gelurilor SiS se numara:

  • Recunoasterea de a fi primul gel izotonic din lume
  • Atunci cand este comparat cu un gel mai dens si mai concentrat, gelul izotonic functioneaza ca o sursa de energie mai rapida pentru muschii aflati in lucru
  • Gustul curat – sunt concepute pentru a fi folosite fara o sursa aditionala de apa
  • Se digera usor si nu provoaca probleme la nivelul stomacului

Ce inseamna “izotonic”?

Tonicitatea unei solutii se refera la concentratia acesteia. Aceasta concentratie influenteaza cat de rapid si cat de usor apa si carbohidratii sunt absorbite din intestine in sange. In cele din urma, acest transfer va influenta viteza cu care gelul va fi disponibil ca sursa de energie.

Hipertonic

Daca o solutie este hipertonica atunci ea are o concentratie mai mare decat cea a fluidelor din organism. Asta inseamna ca particulele de apa vor fi extrase din celule in intestin pentru a ajuta la absorbtia solutiei respective si pentru a-i echilibra concentratia. Acest fapt incetineste disponibilitatea energiei din gel si poate duce la balonarea stomacului, situatie deloc confortabila. In cazul acesta, ar fi nevoie sa consumam o cantitate considerabila de apa pentu a ajuta la digestia acestei solutii.

Hipotonic

Daca o solutie este hipotonica atunci ea are o concentratie mai mica decat cea a fluidelor din corp. Aceasta se traduce prin faptul ca ea se va absorbi rapid la nivelul stomacului, insa nu va contine o cantitate mare de energie.

Izotonic

Un gel izotonic are aceeasi concetratie a particulelor dizolvate cu cea a lichidelor din celulele organismului, in mod normal aceasta insemnand o tonicitate intre 270 si 330 mmol/kg. Astfel, nu este nevoie sa avem un consum suplimentar de apa pentru a sprijini digestia acestei solutii.

Sursa de carbohidrati din gelurile izotonice SiS este maltodextrina. Echipa de cercetare de la Science in Sport a selectat maltodextrina cu o dimensiune specifica a moleculei, cunoscuta si sub denumirea de greutate moleculara. Acest aspect ajuta la stabilirea echilibrului intre cantitatea de energie furnizata si timpul de absorbtie la nivelul stomacului. Toate aceste aspecte pot fi sintetizate intr-o prima concluzie: beneficiile gelului izotonic SiS asupra performantei sportive vor fi simtite mult mai rapid in comparatie cu cele ale unui gel non-izotonic.

De asemenea, riscul de a va deranja la stomac este unul redus. Gelurile energizante cu o osmolalitate (= masura particulelor osmotic active intr-un litru de apa) apropiata de cea a continutului gastric (care este izotonic) pot duce la eliberarea unei cantitati mai mari de carbohidrati la nivelul intestinului subtire in comparatie cu gelurile hipertonice (dense si concentrate).

Ce spun studiile pe aceasta tema?

Un articol publicat in Jurnalul international de Nutritie Sportiva compara o gama larga de geluri disponibile in momentul de fata pe piata (31 de geluri de la 23 de branduri). Acest articol subliniaza existenta unor variatii foarte mari in concentratia acestor geluri. Gelul SiS Go Isotonic Energy a fost singurul gel izotonic testat!

Variatiile in densitatea energiei, in continutul de carbohidrati si variatiile sursei de energie se reflecta in osmolalitatea si concentratia fiecarui gel. Majoritatea gelurilor energizante (atunci cand sunt consumate cu o cantitate insuficienta de apa) nu se adapteaza nevoilor organismului de eliminare gastrica si de furnizare a unei cantitati optime de carbohidrati1. In comparatie cu SiS Go Isotonic Energy Gel, 70% dintre gelurile testate aveau o osmolalitatea de peste 2000 mmol/L. Astfel de valori ale osmolalitatii nu favorizeaza golirea gastrica si  incetinesc transportul de carbohidrati in intestinul subtire2. In cazul unui gel concentrat, hipertonic, pentru a il face izotonic, un sportiv are nevoie de un volum semnificativ de lichide impreuna cu gelul respectiv pentru a-si asigura o digestie usoara. Acest aspect se bazeaza pe diluarea gelului pentru a il aduce la o osmolalitate de 300 mmol/kg (izotonic).

Referinte

  1. Vist, G. E., & Maughan, R. J. (1995). The effect of osmolality and carbohydrate content on the rate of gastric emptying of liquids in man. The Journal of Physiology, 486(2), 523.
  2. Zhang, X., O’Kennedy, N., & Morton, J. P. (2015). Extreme variation of nutritional composition and osmolality of commercially available carbohydrate energy gels. International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, 25(5), 504-509.

Sursa: Science in Sport / High Energy Romania