Am participat la primul workshop de Animal Flow (R) din România!

Am participat la primul workshop de Animal Flow (R) din România!

Animal Flow se intampla atunci cand fac miscarile alea „ciudate” pe care le pun pe Facebook si care simt ca fac atat de bine corpului meu. Pentru ca am ramas acelasi baiat sensibil, recunosc ca am aplecat urechea tot la cele cateva commenturi pe stilul „ce ai fumat acolo, Marc?”, „asa o sa ramai de caruta cu bicicleta la sosea” si nu la restul, asa cum mai degraba ar fi trebuit, care apreciau acest stil de antrenament. Pentru a trece cu lejeritate peste capitolul definitii si a raspunde la intrebarea „ ce este Animal Flow?”, consider ca vizionarea filmului de mai jos e cel mai bun răspuns.

În ce mă priveşte, am descoperit mişcările de Animal Flow,la cursul de Personal Trainer Level 2, ocazie cu care m-am simţit deosebit de… anchilozat. Oarecum la fel cum ni s-a povestit la seminar despre Mike Fitch, creatorul sistemului Animal Flow workout, care, pe la 30 de ani şi-a dat seama că deşi avea un fizic de „copertă”, cică nu prea putea să se mişte. Acuma, e clar că tot faţă de studios am, dar fizic de copertă am şi eu, după cum se vede, evident, tot în poza de mai jos.

Et voila, fizicul de coperta! Desi eu ma antrenez pentru wati per kilogram, acesta se pare ca e un efect secundar. Doua ipostaze, cea din dreapta cu nutritie by Roxana Sandu Radu.

Dar, le ce bun, dacă nu pot să mă mişc…Chestia amuzantă, este că nu am urmărit absolut niciodată să arăt ca scos de pe copertă, ci, după cum aţi bănuit, pe mine mă interesează să fiu rapid pe bicicletă. Şi, continui să cred cu tărie că antrenamente gen Animal Flow mă vor ajuta să fiu mai rapid dar şi mai tehnic pe bicicletă. Pentru că într-un fel se comportau muşchii meu, având mobilitatea ilustrată mai jos, fotografie luată în 2014, la începutul „aventurii” mele în lumea fitness-ului şi în altfel acum,  mult mai eficient, dacă ne luăm după această fotografie actuală. Plus că la ce se vede în „figura” 1, nu aveam cum să visez măcar la genulexiuni cu greutăţi, pentru a-mi mai întări picioarele alea şi eu…

De aici am plecat cu mobilitatea, in 2014… foto – Fitness Scandinavia

Plus că, viaţa nu se rezumă numai la bicicletă şi nu vreau să îmi „formatez” corpul după un mediu în care stau ancorat în patru puncte, cu mişcări limitate. Toate constrângerile la care e supus corpul pe bicicletă, muşchii scurtaţi, mişcarea repetitivă şi incompletă, trebuie compensate, pentru că altfel, ajung să ne „sape” chiar… performanţa pe bicicletă. Plus că în cazul meu, reiau pentru cei care au ajuns aici pentru prima dată, eu am nişte probleme, nu mari, multe, ici colo, prin părţile esenţiale: dorsiflexie piciorul stâng redusă din cauza unei operaţii la tibie, mobilitate închietura mâinii drepte reduse, din cauza unei disjuncţii de scafoid cu lunat şi, cireaşa de pe şold, pardon, tort, şoldul stâng rigid, din cauza unei cvadruple facturi de femur, cu extracţie parţială de vast lateral stâng şi sechele în genunchiul stâng, care nu mai e niciodată ce fost înainte de acest, să-l numim neajuns – gips complet vreo două luni, o operaţie eşuată, etc. Aşa că la fel ca în dictonul „SK8 or Die”, dacă nu te mişti, ai pus-o, Marcule, iar Animal Flow, înseamnă pentru mine să mă mişc şi să devin mai puternic, mai coordonat, mai conştient de ce se întâmplă, în timp ce mă mişc.

Din câte ne-a explicat master-trainer-ul Sascha Muller, fost pro-skateboarder, un detaliu pe care ţin neapărat să îl subliniez, Level 1 Animal Flow a fost gândit pentru utilizatorul „mediu” din lumea fitness-ului, mişcăriile nefiind neapărat dificile, dar cu siguranţă sunt mult mai dificile decât felul in care par atunci când doar le priveşti. Pentru că există nişte reguli – de bun simţ chiar aş spune, extrem de logice, nişte progresii, nişte regresii şi în funcţie de implicarea executantului, mişcările pot deveni extrem de solicitante chiar şi pentru un „utilizator” bine antrenat. Plus că modalităţile în care poţi crea un flow din diversele forme de mişcare sunt practic…fără sfârşit! În ce mă priveşte, un tip care nu le-a avut niciodată cu „coregrafia” şi mai ales cu… coregrafia de grup, am fost foarte mulţumit să rămân totdeauna cu cei douăzeci de traineri care s-au încumetat să se înscrie la primul seminar Animal Flow din România, desfasurat intre 27-28 octombrie la The Movement Training Center in Bucuresti, am înţeles nişte verigi lipsă din execuţiile mele de până acum învăţate prin puterea internetului şi  mi-am „uns balamalele”. La greu.

Şi multe ar mai fi de spus: dacă sistemele de antrenament clasic, pentru mine, umanist la origine sunt ca o carte de matematică, cu seturi, repetări, încărcări, etc., un flow e o… poveste, o poezie. Plus că, antrenamentul îţi tine mintea alertă într-un alt mod, nu spun că nu eşti alert într-un antrenament cu greutăţi, dar în Animal Flow, trebuie tot timpul să răspunzi la comenzi foarte specifice şi să fii conştient de unde te afli în spaţiu. Planul pentru mine este să îmi iau licenţa, am trei luni de dispoziţie pentru a exersa, să renunţ la luna de pauză de după sezon pentru a mă antrena încet şi sigur cu Animal Flow, după care să trec la programul de pregătire fizică de iarnă. Dacă te-am făcut curios şi vrei să încerci un antrenament Animal Flow, dă-mi doar de ştire, ştii cum să mă găseşti.