Tendinte 2020 in nutritie sportiva care se aplica si celor care fac mai putin sport sau miscare

Tendinte 2020 in nutritie sportiva care se aplica si celor care fac mai putin sport sau miscare

Redau mai jos un articol pe care il consider foarte util celor care fac sport, mai mult sau mai putin, ca amatori sau profesionisti, util de altfel si celor care fac doar miscare, mai mult sau mai putin. Articolul este preluat de pe site-ul sotiei, Nutritionist Sportiv Roxana Sandu-Radu.

Observ in ultimul an, cu mare satisfactie personala, o miscare importanta in nutritia internationala si tot mai mult nutritionisti care, in sfarsit, au inteles ca dietele nu mai sunt la moda si recomanda un stil de viata care implica si nutritie adaptata timpurilor in care traim. Aceleasi principii se aplica si in nutritia sportiva, unde spre fericirea noastra, a celor care fac sport, ne permitem mai usor o zi de trisat. Deja trisatul nu mai e trisat in nutritie dar ramanem cu termenul asta pana toata lumea se obisnuieste cu absenta lui.

Prin urmare in 2020 sunt la moda, IN nutritie, planurile nutritonale personalizate si dietele de slabit incep sa dispara si din vocabular, OUT. E doar de datoria noastra, a nutritionistilor sportivi si a doctorilor in nutritie, sa educam publicul in acest sens. Oricum mie personal cuvantul dieta imi suna invechit si ma duce cu gandul la mancarea de spital sau de regim care nu are absolut nicio legatura cu slabitul sau a slabi.

Diferenta dintre un plan nutritional si o dieta magica sau de slabit e simplul fapt ca totul e personalizat, calculat si recomandat in functie de stilul de viata al clientului. Cum imi place mie sa glumesc – ”nu poti sa mergi la o nunta, sa refuzi sarmalele si sa ceri quinoa cu gratar de curcan pentru ca tu esti la dieta de slabit.” Si nici nu poti sa iti iei adio cateva saptamani sau luni, cat e recomandata o dieta magica in general, de la o felie de tort, pentru ca nu vei face decat sa aduni frustrari si sa nu iti doresti decat fructul oprit, felia de tort.

Ce iti ofera o dieta? Si observ cu tristete ca exista si topuri ale celor mai in tendinte diete, de la diete indiene la diete sanatoase. Probabil iti recomanda doar alimente albe, doar fructe, martea si doar legume, joia, doar carne sau doar grasimi. Poate unele dintre ele iti asigura si gramajele insa nu strict pentru fiecare individ in parte.

Ce iti ofera un plan nutritional? De toate si strict pentru tine! In fiecare zi corpul nostru are nevoie de cate un pic din toate: fructe, legume, carne, lactate, cereale si semicereale. Sau mai exact, carbohidrati simpli (pentru energie instanta) carbohidrati complecsi (pentru energie pe termen lung), proteine, grasimi, minerale si vitamine. Si toate astea nu oricum ci in gramaje exacte pentru fiecare individ in parte, in functie de varsta, greutate, stil de viata si/sau numarul de ore de sport pe care le face pe saptamana. Si pe langa toate aceste cifre exacte intervine supravegherea consultantului in nutritie, pentru ca, din nou, fiecare dintre noi reactioneaza diferit la anumite alimente. Ce se intampla cu corpul nostru cand nu ii oferim zilnic acest numar relativ exact de macro si micronutrienti? Daca ii oferim mai putin ne ingrasam, daca ii oferim mai mult, ne ingrasam. Si asta nu ar fi o problema, mai ales pentru cei care nu tin cont de greutate sau suplete, in timp, cu varsta, apar adevaratele probleme: afectiunile de inima, tiroida, colon, care, ignorate pe motiv ca nu avem timp sau rabdare, devin boli serioase.

Explic in planul meu de slabit/ars grasimi mai pe larg diferentele dintre un plan nutritional si o dieta magica. Ii spun magica pentru ca ma refer la dietele care au efect rapid si nu i-au in calcul cele de mai sus. I se spune dieta in mod gresit insa, dar ne adaptam la tendinte, pentru ca dieta in fapt = ”In medicina si nutritie, termenul dieta se refera la un regim alimentar special, recomandat fie in cazul unei maladii fie, mai curent, pentru mentinerea starii de sanatate, pentru pastrarea sau atingerea unei anumite greutati corporale etc. O dieta consta practic intr-un set de reguli alimentare, reguli care impun consumul de nutrienti in anumite cantitati si din anumite grupuri de alimente. Aceste reguli sunt dependente de datele biologice ale individului care urmeaza dieta si variaza de la o dieta la alta.” – sursa. 

Singurele reguli care ar trebui sa existe in ce priveste o dieta sunt cantitatile. De aici si celebra expresie – consumul excesiv de zahar, sare si grasimi dauneaza grav sanatatii.

Iar cand vine vorba de sport lucrurile se complica. Fie ca mergi la sala de trei ori pe saptamana, alergi seara sau dimineata de placere sau mergi la competitii sportive, aportul caloric creste si necesarul zilnic de macro si micro nutrienti se modifica in functie de tipul de sport si cate ore ii aloci pe saptamana. Si de aici pot aparea complicatii serioase, din deficit nutritional, care pot duce la diverse boli, sau clasicele: ”fac sport dar nu slabesc” sau ”desi fac sport m-am ingrasat”, ”m-am lasat de sport si m-am ingrasat” etc. Iar eu sunt cel mai bun exemplu.

Imi poti scrie pe nutritie@roxanaradu.com daca iti pot fi de folos cu un sfat, ai nevoie de un plan nutritional ca sa slabesti, sa te ingrasi, sa te bucuri de sport mai bine, sa iti imbunatatesti performanta sportiva sau doar sa iti schimbi stilul de viata, pe viata, intr-unul sanatos, care te va face sa te intrebi daca e normal sa te simti asa de bine, fara stres! Si asta o spun din experienta mea si a clientilor.