3 lucruri usor de uitat in tehnica MTB.

3 lucruri usor de uitat in tehnica MTB.

Sezonul acesta cursele de MTB nu au fost prioritatea mea si am mers doar din “amintiri” si din antrenamentele din taberele de mountain-bike. Nu a iesit rau deloc, reusind ca la Vidraru MTB Challenge, traseul lung, cursa la care am “aterizat” pur si simplu, sa tin pasul cu cei mai buni amatori, care se lupta in Cupa Nationala de MTB. La fel s-a intamplat si la Trofeul Muscelului, unde, din pacate am fost silit sa abandonez din motive tehnice, dar cand am facut-o, eram pe locul 12 la general la tura lunga. Tehnicile MTB pe care le exersam in taberele din seria MTB SKills and Boot Camp mi-au fost de folos, dar mai de folos mi-a fost si faptul ca imi dadeam seama cand “bajbaiam” si puteam sa fi fost mai rapid. Ce pot sa spun, bine ca mi-am dat seama!

Antrenamentul specific e sfant, asa ca m-a gandit la o mini-lista de lucruri care se pierd usor, daca nu te antrenezi pentru maratoane pe MTB care se desfasoara pe munte pe trasee tehnice, dandu-te, stiu ca ma repet, dar tocmai asta e ideea, pe trasee tehnice de MTB, pe munte! Asadar:

  • Citesti mai greu linia: da, as fi putut fi mai rapid, daca mintea mea ar fi gasit cea mai usoara cale printre sleaurile si hartoapele alea, daca as fi vazut virajul ala mai din timp sau santul imediat dupa colt. E o mica arta sa citesti terenul si sa alegi cea mai rapida trasa. Cu cat esti mai mult in teren si o practici, cu atat o faci mai bine.
  • Increderea in roata fata: stii, senzatia aia data de cum se misca ghidonul, care e unghiul de atac al furcii, cat de bine prind crampoanele, cat de bine ai ales presiunea, si cu siguranta alte lucuri in plus, toate acestea se aduna. Din nou, daca ai practica, vei vedea ca pe o carare in cota de nivel, cu versantul pe dreapta, daca tu ai in fata o unduire catre dreapta, cu cat ai mult feeling sa “musti” cu roata fata din carare sau chiar din versant, cu atat vei fi mai rapid. Daca nu ai incredere insa in ce iti transmite fata, mai bine nu risca si accepta ca pierzi viteza Increderea vine in timp.
  • Coborare “bomber style”: de suficiente ori, l-am avut pe Dragos Mitroi, editor in chief Freerider.ro in fata, pe cate un full-suspension, atacand fara mila cararile. Adica, ii dadea tata! Nu conta ca venea radacina, piatra, sleau, omul avea incredere in skillurile lui si in inertia bicicletei si nu statea sa descoasa traseul. Ei bine, la Trofeul Muscelului, cateodata am simtit ca imi iese treaba asta, cateodata…nu. Viteza asta vine insa cu timpul si vine de la sine. Daca o cauti inadins, s-ar putea sa o gasesti… pe jos…

Dar, sumarizand, pentru ca tocmai asta e unul din multele lucruri frumoase in MTB, felul in care atatea tehnici fuzioneaza, daca vezi aproape instantaneu linia, daca esti “in limba” cu roata fata si ai incredere in inertia bicicletei, atunci chiar poti sa-i dai tare! 😀

Repet, aceste lucruri vin insa in timp, timp petrecut pe munte si nu altundeva!

foto – Cherestes Janos Csaba