Șapte tabere de mountain-bike pentru sezonul șapte al MTB Skills and Boot Camp

Șapte tabere de mountain-bike pentru sezonul șapte al MTB Skills and Boot Camp

Prețul taberei, cu cazare două nopți și mic dejun inclus este de 690 lei. Din motive de coeziune a grupului și de calitate a actului didactic, numărul de locuri disponibile este limitat la 12. Pentru detalii și înscrieri, coach@marcsandu.ro sau 0745083191.

MTB Skills and Boot Camp este un proiect început din pasiune, în 2014, de către Marc Sandu în colaborare cu Freerider.ro, dedicat cicliștilor și ciclistelor care practică acest sport ca hobby, indiferent că aceasta înseamnă participarea la competiții sau ture prietenești pe trasee montane mai mult sau mai puțin dificile. Întrucât inițiatorul proiectului, Marc Sandu, a luat parte ca și concurent sau jurnalist la zeci de competiții de MTB, a observat, desigur, în afara amatorilor “experți”, suficiente situații în care participanții sau participantele se puneau, fără a conștientiza, în pericol sau pierdeau în diferite situații, în mod “copios” timp, pe care cu siguranță și l-ar fi dorit să nu se regăsească în valoarea pecetluită în clasamentul final.

Antrenament pump-track

“Să luăm de exemplu câteva situații, pe care le-am întâlnit în sezonul 2019”, spune Marc Sandu. “Vidraru Bike Challenge, un concurs deosebit de atractiv,cu o ultimă secțiune comună pe toate tipurile de trasee, un valonat solicitant din punct de vedere fizic și o coborâre pe drum forestier, consistentă ca lungime: am văzut aici suficienți participanți și participante, la limita echilibrului ca postură și reactivitate pe bicicletă, dar și ca trasă. Am văzut și o căzătură live. Într-adevăr, mersul pe bicicletă nu e mare filosofie și este tentant să afli despre o cursă de MTB și să îți spui, hei, pot și eu participa la Hobby. (n.r. Marc a comis exact același tip de eroare de judecată, când a intrat ca jurnalist moto pe traseul Red Bull Romaniacs, pe motiv că era pe varianta Hobby…) însă teren, te poți însă lovi de situații pentru care nu ești pregătit și pe care nu le-ai mai întâltnit. Continuând, la Trofeul Muscelului, pe single-trailurile de pe Ciocanu am văzut echipa de salvare în acțiune și nici chiar la Haiduci și Domnițe, o cursă populară, abordarea ultimelor viraje nu a fost lipsită de incidente”.

Tehnica abordare viraje MTB

A greși este omenește, iar în momentul în care ai făcut o investiție într-o bicicletă mai mult sau mai puțin performantă, hai să luăm situația dezirabilă a unui full-suspension de carbon, e firesc să nu mai ai răbdarea să exersezi, separat,diversele tehnici ce împreună scriu codul mersului pe bicicletă. Cu atât mai mult cu cât te poți lăsa atras de adrenalină și viteză, viteză pe care încerci să o produci fără să fii realmente obișnuit cu ea, fie că ai luat startul într-o competiție, fie că ai ieșit cu prietenii și nu vrei să rămâi mai prejos.

…un decor relaxant…

Astfel, ceea ce îți oferă MTB Skills and Boot Camp este timp. Trei zile alături de oameni cu aceeași pasiune, petrecute în peisaje pe care le vom numi atractive, pentru a nu exagera, trei zile fără presiune, dedicate înțelegerii, aplicării, și în final conectării tehnicilor MTB de bază. În pași mici și ușor de gestionat vei deprinde găsirea punctului de echilibru al bicicletei și poziționarea pe bicicletă, tehnica de frânare, pompare, diverse tipuri de viraje, abordarea coborârilor și urcărilor, vei beneficia de câte un atelier de manual, bunny-hop și drop și vei descoperi că pentru a avea succes în aceste manevre, pe care le vom demonta pas cu pas poate fi important să faci un pas înapoi și să te antrenezi doar cu propiul corp, pentru a-ți îmbunătăți propriocepția și motricitatea. Toate acestea se vor lega în cadrul a trei ture, în care vom străbate sate pitorești și cărări surprinzătoare. Programul detaliat al celor trei zile poate fi consultat aici.

Distributia greutatii intr-un viraj pe bicicleta va fi extensiv explicata.

Aceasta nu este însă totul. MTB Skills and Boot Camp înseamnă și un seminar de pump-track, ideal pentru dezvoltarea motricității pe bicicletă și a interconectării deprinderilor, un seminar de mecanică împreună cu Dragos Mitroi, editor in chief Freerider.ro în care se vor acoperi cele mai frecvente probleme ce pot apărea în cadrul unei ture cu bicicleta și pentu că e “boot camp”, o înviorare matinală, axată pe exerciții de mobilitate, un aspect care poate avea de suferit din cauza poziției pe bicicletă, un aspect care va fi aprofundat.

Nu în ultimul rând, pentru că MTB Skills and Boot Camp înseamnă șapte ani de experiență cu clienții în teren și zece ani de experiență la curse de MTB, șosea și ciclocross, interne și internaționale, nu vor lipsi nici o rutină de stretching post antrenament, informații despre nutriție sau pregătirea unor curse inclusiv de tip stage race.

Un nou tip de tabară: Basel Level

Întrucât misiunea MTB Skills and Boot Camp este creșterea nivelului tehnic al practicanților și practicantelor de MTB din România, de nivel amator, pentru ca acest sport să devină o experiență mai sigură și mai distractivă, am decis să dezvoltăm o tabără special pentru persoanele care se află la început de drum:  MTB Skills and Boot CAMP – Base Level. Cui se adreseaza această tabără? Celor care și-au cumpărat un MTB, poate prima bicicletă după cea din copilărie, și sunt curioși ce înseamnă să îl folosești în mediul pentru care a fost creat. Celor care știu să meargă pe bicicletă, dar nu avut încă îndrăzneala de a părăsi aleile parcurilor și își doresc să învețe mai mult despre ce pot face la ghidonul bicicletei. Tuturor celor care își doresc o mică aventură la munte, în care să fie ghidați de rideri experimentați, să rămână în siguranță și să descopere ABC-ul mersului pe bicicletă.

Aceasta înseamnă trasee mai ușoare, orientate mai mult pe „touring”, zone de transfer pe asfalt dar și o concentrare a atenției pe:

*Înțelegerea uzului diverselor componente ale bicicletei, frâne, schimbătoare, reglarea poziției pe bicicletă;

*Găsirea naturaleției și relaxării în timpul pedalatului, poziționare, importanța privirii, a anticipării, fluiditate în cadență și schimbarea rapoartelor;

*Transferul de pe asfalt pe off-road și un mediu 3D, armonizarea  cu pilotului cu funcționarea suspensiilor care devine sesizabilă;

*Frânare în siguranță, poziționare pentru segmente de coborâre și urcare ușoară;

Prin specificul ei, această tabără este o experiență excelentă pentru familii, putând participa copii de cel puțin 12 ani, însoțiți de un părinte pe bicicletă, iar pentru a se forma o experiență continuă și a beneficia de un progres cuantificabil, ea se poate continua cu o tabără din seria MTB Skills and Boot Camp. La cererea cursanților, vom organiza aventura numită MTB Skills and Boot Camp Level 2, ceea ce înseamnă nivel de dificultate comparabil cu un stage race și cucerirea Iezerului (să nu uităm că odată urcat, acesta trebuie și coborât). „În sezoanele trecute ne-am bucurat să cunoaștem rideri care au evoluat consistent, atât ca tehnică cât și ca nivel de fitness și au putut savura solicitantul MTB Skills and Boot Camp Level 2, încheind cu succes o competiția ca și Carpathian Epic”, spun Marc și Dragoș.

Calendar tabere mountain bike MTB Skills and Boot Camp 2020:

*29-31 mai – Level 1

*12-14 iunie – Base Camp

*10-12 iulie – Level 1

*7-9 august – Base Camp

*14-16 august – Level 2

*11-13 septembrie – Level 1

*9-11 octombrie – Base Camp

*30 octombrie – 1 noiembrie – Level 1

*taberele de Level 2 sunt organizate doar pentru cei care au participat la Level 1