2015: program de forta pentru ciclisti si cicliste

2015: program de forta pentru ciclisti si cicliste

Dacă există o relaţie clară între forţă şi anduranţă, adusă în discuţie de însuşi Joe Friel, ce ne facem însă, dacă avem forţă şi nu avem viteză, nu avem coordonare, nu avem flexibilitate? Am fost şi sunt în această situaţie şi pot spune că deschidem uşa unor dezechilibre pe termen lung.

Poate că flexibilitatea nu pare atât de necesară pe bicicletă, dar poziţia pe bicicletă, nu e cu nimic mai “sănătoasă” decât cea de la birou şi dacă te “muţi” de pe bicicletă, pe scaunul de birou, iar apoi pe canapeaua de acasă, fără stretching, fără exerciţii de mobilizare, nu doar că vei pierde din “plaja” de mişcare a articulaţiilor, dar şi o grămadă de energie “elastică”, energie care îţi poate fi utilă pe bicicletă, la alergat, la înot, etc.

Nu am să uit cum înainte de proba de XCO de la Kitz Bike Alp, mai mulţi rideri şi-au început rutina de încălzire cu nişte exerciţii pe care de abia acum încep să le pricep. Dacă muşchii noştri sunt ca nişte benzi elastice, gândeşte-te care bandă, odată întinsă, va descărca mai multă energie, cea mai elastică sau una rigidă şi eventual şi cu noduri, apărute de la suprasolicitare? Pentru aceasta se recomandă foam roller-ul, dar şi variate exerciţii de detensionare a muşchilor şi fasciilor.