Concluzii dupa mai multe saptamani de suplimentare a antrenamentelor de ciclism cu produse Science in Sport si Grenade oferite de High Energy Romania

Concluzii dupa mai multe saptamani de suplimentare a antrenamentelor de ciclism cu produse Science in Sport si Grenade oferite de High Energy Romania

A trecut deja ceva vreme, cam doua luni, de cand am placerea sa colaborez cu High Energy Romania si pot sa scriu un review despre ce inseamna sa suplimentezi ca la carte in viata de sportiv, amator, dar totusi… sportiv. La 15 ore de antrenament si un stil de viata „activ”, in care lucrez ca antrenor personal, iar in aceste doua luni am avut deja doua tabere din seria MTB Skills and Boot Camp in care de vineri dimineata pana duminica seara sunt 100% prins, pot sa spun ca echilibrul este foarte important. Si pentru ca nu mai am nici douazeci de ani, trebuie sa fiu foarte atent la toate „aturile care alcatuiesc piramida unei vieti sportive si anume alimentatia si recuperarea. Din experienta mea, e mult mai greu sa ai de grija de acestea decat sa te antrenezi. Acolo e simplu: te duci si pedalezi. Mai tare sau mai incet. Problema este ce faci dupa. Daca de alimentatie se ocupa sotia mea, Roxana – Sports Nutrition Coach, si poti afla foarte multe lucruri utile aici, iata ce am de spus despre suplimentele nutritive.

In primul rand, si eu am privit cu scepticism acest capitol, al „prafurilor” si „pastilelor”. Desigur, aveam o alimentatie foarte echilibrata prin 2011-2012, care includea cartofi prajiti, paine cu unt si miere si ocazional cate o omleta cu de toate in ziua cursei, sa am putere, bere dupa cursa, dar cel mai important era ca nu „bagam” prafuri, pentru ca la fel ca in filmul meu preferat, Trainspotting, vorba lui Begbie – „I don’t poison my body with that shit”. Glumesc desigur, dar intelegeti ideea. Apoi, am avut revelatia – revelatiilor cand am vazut ca la Prima Evadare am terminat cursa in buna stare, cu ceva isotonic ramas in cele doua bidoane, dupa ce la antrenamente ajungeam lesinat la Snagov, doar pe apa. Sa nu mai spun ca la prima mea… Prima Evadare, grijuliu, imi pusesem un sandvis in rucsac… si a mai durat ceva pana am descoperit gelurile. Tarziu de tot, am adoptat ceea ce era pentru mine fita suprema, recovery-shake-ul, multa vreme credeam ca tipii aia profesionisti tin shakerele acelea in mana doar ca sa arate cool… In fine intelegeti ideea.

Chiar si in perioada mai recenta, am utilizat fara zgarcenie tot soiul de produse dedicate sportivilor, insa doar in competitii, cum sunt convins ca fac multi amatori. La antrenamente, mai putin spre deloc si pentru a nu lungi foarte mult acest articol, pot sa concluzionez ca pentru un sportiv de anduranta nu prea e eficient sa te antrenezi tinand corpul privat de electroliti, de carbohidrati si sa nu-i „dai” niste stimulente care sa-l ajute sa isi faca treaba. Pentru ca oricum antrenamentul e un stres, pe care il imprimam organismului pentru a creste nivelul de adaptare si a deveni „mai puternici”, este obligatoriu sa tinem corpul in cea mai buna forma. Asta spune de altfel si Joe Friel in „Biblia” ciclistului: daca vrei sa fii un amator serios, ai „datoria” sa te pastrezi mereu la cel mai bun nivel de fitness.

Bun, acum ca am lamurit aceste lucruri, hai sa vedem pe ce formula am mers in ultimele doua luni, incepand cu cantonamentul de zece zile din Grecia, o formula gasita de Roxana. Inainte de fiecare antrenament am consumat beta-alanina de la Science in Sport si, dupa antrenament, creatina de la Grenade. De ce? Pentru ca beta-alanina a fost demonstrata ca sustinand antrenamentele de intensitate, suplimentarea cu acest aminoacid amanand instalarea starii de epuizare fizica. Despre creatina exista o gramada de studii stiintifice, avand efecte in ceea ce priveste cresterea puterii, a capacitatii de refacere, a masei musculare si a capacitatii anaerobe. Am incercat si creatina de la alte marci, dar tocmai pentru ca aceasta de la Grenade are o puritate de 99%, fara material de umplutura sau agenti de ingrosare, pot sa spun ca, impreuna cu beta-alanina, am simtit un boost la antrenamente si trebuie spus ca am crescut intensitatea de cand am inceput sa folosesc un power-meter, nu mai pot sa imi fur caciula sau tin watti sau nu ii tin. Acum, nu va asteptati sa spun ca gata, am luat produsele astea si wow – crash – boom – bang, dar pot sa spun cu toata increderea ca am simtit ca am „spor”. Si nu neaparat asta, dar am putut continua, saptamana de saptamana, fara sa am stari de epuizare ca in sezoanele precedente, simtindu-ma mai tot timpul alert, pregatit si cu chef pentru urmatorul antrenament. Iar asta nu e putin lucru.

Bun, trecem la ceea ce se intampla in timpul antrenamentelor: geluri SiS si tablete cu electroliti. Aici, trebuie sa incep cu o observatie legata de „ergonomia” ambalajului: nu o data am avut la mine geluri ce se gaseau in diverse „plicuri”, care nu se puteau rupe „ca lumea”, nu se puteau consuma cu totul si imi transformau buzunarele tricoului – pentru ca ambalajul nu se arunca pe jos – intr-o masa lipicioasa. Ei bine, nu e cazul cu SiS, amabalajele sunt foarte practice, se desfac rapid si poti sa te bucuri de toate cele 22 de grame de carbohidrati, fara sa mai ramana nimic prin plic. Un lucru observat de mai multa lume cu care am povestit, gustul este unul suav, deloc chimic, invaziv sau exagerat de dulce, iar preferatele mele sunt cele cu gust de mere. As putea sa iti dau chiar in acest moment, trei exemple de geluri care mi-au dat impresia ca am scapat lingura intr-un borcan de miere, si nu vorbesc aici de o mere „bio-organica” ci de una mai „comunista”, atat erau de dulci. Gelul SiS Go Isotonic se poate consuma fara apa, un avantaj pe bicicleta, lucru pe care l-am si testat la Road Grand Tour Seciu, unde desi am ratat preluarea unui bidon, trebuind sa parcurg un tur fara bautura izotonica, am compensat cu geluri si nu au aparut crampe musculare. Si, o alta observatie: daca pe ambalaj scrie ca e recomandat sa consumi un gel la 20 de minute, chiar e bine sa faci acest lucru si sa nu te zgarcesti. Nu neaparat din zgarcenie, dar inainte consideram ca un gel pe ora e suficient si chiar sa fii vrut sa consum mai multe, de multe ori eram atat de „prins” de cursa, incat uitam sa apelez la rezervele din buzunar. Dar, iata ca la ultima cursa, Bike Fest Damila Maciuca, m-am concentrat sa nu mai uit si am reusit sa termin cu primul grup, carevasazica sportivii de la Elite, nu dau nume, pentru ca nu vreau sa se creada ca ma laud, consider ca e suficient sa mentionez asta, in interes stiintific.

Tinand cont ca in timpul curselor si antrenamentelor pierdem sare din greu, alaturi de alti electroliti – calciu, magneziu, potasiu, in bidoane merg cu apa plus tablete pentru hidratare SiS Go Hydro, apreciind cel mai mult varianta Caffeine Cola. Desigur, pentru adaosul de cafeina, fiind demsonstrat stiintific ca acesta poate imbunatati performantele si diminua senzatia de oboseala dar si pentru gustul discret de Cola, care imi aduce aminte de o bautura a copilariei, perioada dinainte de Revolutie, Fructo pe numele ei, un soi de Coca Cola mai soft. La fel ca bunul si batranul Fructo, slab acidulat si niciodata servit la rece de aprozarele comuniste, partea buna cu Sis Go Hydro Caffeine Cola este ca bautura rezultata nu e afectata de faptul ca bidoanele se incalzesc si merge de minune pe gat.

Pentru cursele de anduranta, cele de peste 2 ore, mai folosim si am folosit si SiS Go Energy.

Iar la final de antrenament sau de cursa, recompensa! Pentru ca am incetat de ceva timp sa fiu un consumator de dulciuri din comert, de abia astept bautura de SiS REGO Rapid Recovery, pentru refacerea rezervelor de glicogen, un amestec de 23 de grame de carbohidrati, 20 de grame de proteine, electroliti si minerale, care ma pune in ordine pentru urmatoarea sesiune de antrenament, desigur, cu conditia sa imi mananc si legumele si carnita si sa ma odihnesc suficient!